Fizikai aktivitás detekció gépi tanulás segítségével BlackAnt platform használatával

Dénes-Fazakas Lehel, Gergics Borbála, Czeglédi Balázs, Nagy Miklós, Somlyai László, Siket Máté, Dr. Drexler Dániel András, Dr. Szilágyi László, Prof. Dr. Kovács Levente, Dr. Eigner György

A cukorbetegség korunk egyik legelterjedtebb krónikus népbetegsége, mely nem megfelelő kezelése, menedzsmentje esetén akut szimptómák kiváltója lehet és számos rövid és hosszú távú szövődménnyel, társult betegséggel járhat, melyek a betegek életminőségét jelentékeny mértékben ronthatják. A betegség kezelése kihívást jelent az eljáró egészségügyi szakszemélyzet részéről is, mivel számos körülményt kell folyamatosan figyelembe venniük.

Az Óbudai Egyetem az „Innovációs szolgáltató bázis létrehozása diagnosztikai, terápiás és kutatási célú kiberorvosi rendszerek fejlesztésére” című projekt keretében célul tűzte ki, hogy a cukorbetegek, az őket kezelő egészségügyi dolgozók, valamint a cukorbetegséggel foglalkozó kutatók számára egyaránt hasznos, innovatív megoldásokon alapuló döntéstámogató rendszert fejleszt. A rendszerben szerepet kapnak a páciensek és ellátók számára kiemelten fontos manuális és automatizált naplózási lehetőségek, melyek a fejlesztési folyamatok meghatározó részét is képezik. A workshopon egy automatizált, gépi tanuláson alapuló naplózási funkció kerül bővebben ismertetésre, melynek célja a fizikai aktivitás automatizált felismerése. A funkcióra a későbbiekben további szolgáltatások építhetők, melyek segítséget nyújtanak a terápiatervezésben, kézi vagy automata inzulin adagolás hangolásában, sporttevékenységek tervezésében. A workshopon továbbá bemutatásra kerül a projekt szolgáltatásainak meghajtására szolgáló, fejlesztés alatt lévő BlackAnt felhőszolgáltatási platform is.